Lumea gastronomică actuală este un melanj de influențe culturale
În viața urbană de zi cu zi apare deseori întrebarea: ce mâncăm azi? O shaorma libaneză, o porție de noodles sau mai bine comandăm o pizza? Sau mergem la all-you-can-eat sushi? Rezervăm o masă la terasă și mâncăm un gulaș unguresc sau ieșim la un grătar și facem mici și halloumi? Apoi savurăm o cafea etiopiană, un ceai verde cu iasomie sau desfacem vinul acela franțuzesc? Toate aceste posibilități fac parte deja din lumea multiculturală în care trăim. Una dintre consecințele pozitive ale globalizării este accesul local și facil la produse culturale foarte diverse, aparținând altor țări și culturi. Însă aceste produse culturale, în special cele gastronomice, prin replicarea și producerea lor în alte locuri, contexte și cu alte ,,ingrediente”, riscă să-și piardă din calitatea și amprenta culturală originară.
Festivalurile dedicate bucătăriei internaționale – modul ideal de a cunoaște alte culturi
Festivalurile gastronomice dedicate unei anumite țări se organizează în Româna de regulă în centrele urbane mai mari, unde se pot găsi bucătari și consultanți aparținând minorității naționale respective. Ele se desfășoară pe câteva zile și într-un cadru mai restrâns față de alte festivaluri gastronomice de amploare (de pilda, Street Food Festival) și în colaborare cu diferite instituții, de pildă, ambasade, centre culturale sau ONG-uri și asociații ale diferitelor etnii. Deseori, organizarea unui festival necesită finanțare de la Consiliile locale sau de la unele business-uri de succes, de pilda, superbets.ro, cu o lungă tradiție în sponsorizarea de competiții sportive și alte evenimente.
Organizarea festivalurilor dedicate bucătăriilor internaționale au exact acest scop: regăsirea elementului autentic și promovarea culturii respective prin familiarizarea localnicilor cu specificul său gastronomic; de asemenea, susținerea producătorilor și a micilor afaceri din domeniu, care păstrează și perpetuează tradiția culturală și prin felul specific de a găti.
Ce alt mod mai bun de a descoperi o cultură nouă cunoașteți, decât degustarea bunătăților autentice, poate chiar stând la masă cu cei care ți le oferă?